Profil de antreprenor: Cristian și Mihai Logofătu

18.07.2019
4 minute de citit

În ultimii ani, a apărut în România un nou tip de antreprenor: tânăr, dinamic, conectat la piețele și la ideile din afară și care își construiește succesul gradual, în jurul unor valori morale și etice. Este și cazul fraților Cristian și Mihai Logofătu aka Bittnet. Compania lor a făcut un pas uriaș în anul 2015, când a fost listată la Bursa de Valori București (BVB), în urma unei infuzii de capital de la un fond de investiții polonez. De reținut un simbol bursier: BNET.

 

Ne doream să jucăm în Liga Campionilor, nu în divizia C, de asta am decis să ne listăm la BVB. În plus, acest lucru pentru noi doi înseamnă că, în relația cu board-ul, suntem manageri, deci ne comportăm cu ei ca și cum ne-ar putea da afară mâine. Acesta e un exercițiu de modestie și de realism care ne-a transformat profund și ne-a făcut mult mai buni.

 

Pasul de la o societate privată la una publică vine la pachet cu o serie de măsuri interne, de comunicare și guvernanță corporativă, pe care Bittnet le-a implementat cu brio. ”Vrem să oferim proprietarilor noștri informațiile financiare și comentariile pe care am dori să le primim dacă rolurile noastre ar fi inversate”, spun antreprenorii, citându-l pe Warren Buffet. Rezultatul? Premii de la BVB pentru calitatea relațiilor cu investitorii, dar și de la un juriu independent din cadrul CEE Market Awards. Mai mult: două treimi din angajații Bittnet au cumpărat acțiuni la firma unde lucrează, un gir de încredere impresionant.

 

Cum s-a ajuns aici de la o companie înființată în 2007, în pragul crizei economice? Este vorba, din nou, de ADN-ul antreprenorului modern, care îmbrățișează schimbarea și se adaptează în timpul mersului. Acesta este dublat de filosofia kaizen, pe care cei doi antreprenori o profesează în interiorul companiei. Kaizen este un model de lucru practicat mai întâi în Japonia, la care participă toți angajații unei companii, de la CEO la portar. Aceștia aduc mici și foarte mici corecții proceselor lor de lucru, de preferat corecții care pot fi implementate în aceeași zi. Kaizen înseamnă în japonează ”schimbare în bine”, iar aceste mici îmbunătățiri individuale se propagă și se compun până generează o adevărată forță care dă, în timp, succesul unei companii.

 

În chimia succesului Bittnet mai intră ceva: arhitectura internă a companiei a fost refăcută radical în momentul în care Cristian și Mihai Logofătu au demarat o campanie agresivă de achiziții și preluări. În 2017, au cumpărat Gecad Net, iar în 2018 au preluat 51% din Elian Solutions și 25% din Equatorial Gaming. Conglomeratul rezultat a fost despărțit în două divizii de business separate: educație și tehnologie. Acest lucru înseamnă, pe de o parte, training și, pe de altă parte, integrare IT. Pe aceste două linii de business funcționează acum Bittnet, care nu exclude viitoare preluări pentru a-și consolida poziția. Sigur că aceste mutări înseamnă bătăi de cap, integrări de echipe și de procese, însă cei doi antreprenori declară zâmbind că în această industrie și la Bittnet singurul lucru constant e schimbarea.

 

Astfel, de la o cifră de afaceri de 30.000 euro în anul înființării (2007), compania a depășit 10 milioane în 2018. De la listarea din 2015 pe bursa AeRO de la BVB, Bittnet a crescut de opt ori în termeni de capitalizare bursieră, de la 1,5 milioane euro, la 12 milioane euro în 2018. În același timp, compania a atras 3,3 milioane de euro, folosind excelent mecanismele de finanțare ale pieței de capital, lucru pe care foarte puțini l-au reușit în România.

 

Creșterea organică a companiei a însemnat atacarea piețelor externe începând cu anul 2016, cu rezultate notabile, adică peste 500.000 euro venituri în al doilea an și un trend de creștere foarte agresiv.

 

Un lucru important pe care l-au înțeles și internalizat frații Logofătu și, practic, motivul pentru care Bittnet este în clubul restrâns al finaliștilor EY Entrepreneur Of The Year in Technology, este diferența fundamentală dintre performanță și excelență:

 

”Să faci performanță înseamnă să-i învingi pe ceilalți. Asta depinde foarte mult de tine, dar depinde foarte mult și de ceilalți. Excelența înseamnă ca în fiecare zi să fii mai bun decât ai fost ieri. Asta depinde numai și numai de tine. Dacă faci asta, ai în față un drum infinit și niciun motiv să te oprești. Noi asta încercăm.”